Betrokken bij opgraving ‘de Rooswijk’

Betrokken bij opgraving ‘de Rooswijk’

Fleur Deuss

De zomer is in volle gang. Terwijl wij in Nederland van het zonnetje genieten, werkt een team maritieme archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Engeland samen met Engelse partners hard aan de laatste fase van de opgraving van VOC schip de ‘Rooswijk’.

Goede hoop
Vorig jaar is het team begonnen met de opgraving. Door technische problemen aan het begin van het seizoen, slecht weer in augustus en een rijk vondstgebied dat men in de laatste dagen aantrof is besloten om dit jaar nog een keer op de Rooswijk te gaan duiken. Gelukkig zijn de technische problemen nu verleden tijd en kan de klus deze zomer worden afgemaakt. Als het weer dat toelaat. Die valt slecht te voorspellen.

Het project is omvangrijk en complex. De duikers werken op 26 meter diepte, ver van de kust en tussen steeds veranderende zandbanken in. Na de opgraving volgen er nog allerlei onderzoeks- en conserveringsprojecten. Dan ga ik ook eens kijken bij de vondsten, die te bezichtigen zijn.

Vlak voordat het team vertrok, sprak ik kort met Martijn Manders, projectleider #Rooswijk174 en werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Universiteit Leiden. Hij blijkt minstens even nieuwsgierig te zijn, als ik naar de inhoud van de wijnflessen die zijn gevonden. Ik heb mijn hulp aangeboden bij het vervolgonderzoek van de wijnflessen. Ik ben enorm opgetogen om straks zo nauw betrokken te zijn bij de verdere ontdekkingen!

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden

Meer artikelen: