Smaakbepaler? De plaats van de druivenstok!

Smaakbepaler? De plaats van de druivenstok!

Fleur Deuss

Twee van de vier portwijnen die we hebben geblend tot onze ‘Special Reserve’ komen van dezelfde wijngaard. Toch zijn van die ene wijngaard, twee totaal verschillende wijnen gemaakt. Hoe kan dat?

 

Zon

Niet de hoogte van de wijngaard in kwestie, noch de bodemsamenstelling verschillen zozeer. Het is de ligging ten opzichte van de zon die het ‘m doet. De noordkant van de helling krijgt minder zon, is gemiddeld koeler en dat levert andere aroma’s en een ander balans tussen suikers en zuren op, dan aan de warmere, meer zonnige zuidkant.

 

Structuur

De port gemaakt van druiven van de noordhelling is minder vol, heeft meer florale en fruitaroma’s en is in zijn geheel frisser. De port van de zuidkant echter geeft een mond vol – je voelt letterlijk meer structuur in je mond en de smaak doet meer denken aan rijp zwart fruit, kruidigheid en zelfs chocolade.

 

Feest aan smaken en geuren

En dan combineer je ze in één port: zo ontstaat een feest aan smaken en geuren, rijk en complex; nu al heerlijk maar ook een belofte voor wie zich kan beheersen en de port enkele jaren weg durft te leggen. Loopt het water je al in de mond?

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden

Meer artikelen: